anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Ankara'da neden virüs arttı? Ankara'daki son durum ne?

Sağlık Bilimleri Üni. Rektör Yardımcısı, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, Ankara'da koronavirüs hasta saysının yükseliş nedenlerini şöyle aktardı, "Ankara'da yaşayanlar gittiği güney ya da kırsal tatilinde enfekte oldu. Ankaralı'nın kendisi köyüne ve kumsala gitti, virüsü oradan aldı. Daha sonra Ankara'ya geldi ve birbirlerine bulaştırdılar" dedi. Aydın, ekim ayından itibaren İstanbul'un yine birinci sıraya çıkabileceğini de belirtti.

Ankara'da neden virüs arttı? Ankara'daki son durum ne?
 
Prof. Dr. Kemalettin Aydın, Sağlık Bakanı Koca'nın Ankara'daki koronavirüs taşıyan hasta sayısının İstanbul'un iki katı olduğuna ilişkin açıklamalarını hatırlattı. Prof. Dr. Aydın, Ankara'nın on günden fazla süredir Türkiye'de en fazla hastanın bulunduğu il olduğunu hatırlatarak, "Ankara belli bir doluluk oranına ulaştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Ankara'da boşaltılmış iki hastanenin yoğun bakım ünitelerinin hızlı bir şekilde kullanıma hazır hale getiriliyor olduğunu söylemesi de oldukça önemli. Çok dikkatli olun. Artık herkesin ailesinde, binasında ya da çalıştığı iş yerinde bir koronavirüs taşıyan biri var. Nisan ayında alınan tedbirlerden daha fazla dikkatli olmalıyız. Bugün dünden daha dikkatli, bu ay geçtiğimiz aydan daha dikkatli, önümüzdeki sonbahar geçtiğimiz ilkbahardan daha dikkatli olmak zorundayız" diye konuştu.
 
'EKİMDE İSTANBUL YİNE BİRİNCİ SIRAYA GEÇER'
 
Prof. Dr. Kemalettin Aydın, nisan ayında 5 bin 138'e ulaşan pozitif hasta sayısınının yüzde 75'inin Marmara Bölgesi'nde olduğunu, fakat yalnızca İstanbul'da 3 bin 500 hastanın bulunduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:
 
"Düşünün ki Türkiye'nin bir vilayeti hastalığın yüzde 60'ını oluştururken, geri kalan 80 ili ise sadece yüzde 40'ını kapsıyordu. İşte o zaman da şöyle diyorduk; 'Salgın açısından İstanbul'u bir başka ülke olarak görüp, tedbirleri planlamak lazım'.Yaz ayı ile birlikte İstanbul'un 17 milyonunun neredeyse 8-9 milyonu ya kumsala ya da kırsala gitti. İstanbul'un nüfusu oldukça azaldı. Hatta geçen günlerde toplu taşımadaki kullanımı 'di. İstanbul'daki aktif hayat 5'te 1 azalmış durumda. Bunun sonucu ne oldu? İstanbul şu anda Türkiye vaka sayılarının neredeyse 'unu kapsıyor. Geride kalan 'ı 80 il oluşturuyor. İstanbul'dan kırsala ya da tatil bölgelerine giderek birbirlerine hastalık bulaştıran bu toplum, eylül ayı ile birlikte yine İstanbul'a dönecek. Ekim ayının ortasıyla birlikte görünen yine İstanbul'un birinci sıraya çıkacağı ve vakaların mühim bir bölümünü oluşturacağını söyleyebiliriz." 
 
'ANKARA HALKI DA TATİLDE ENFEKTE OLDU'
 
Prof. Dr. Kemalettin Aydın, Ankara'nınsa göç alan ya da yaz ayında kalabalıklaşan bir il olmadığına dikkat çekerek, "Ankara'nın yapısı için şöyle diyebiliriz; memur ağırlıklı ve sosyo ekonomik durumu orta seviyede olan bir toplumdur. Kış aylarından bir yaz tatili programı yaparlar, biraz taksit öderler sonra tatilden döndükten sonra da kalanını öderler. Ancak, ya yedi ile on günlük bir yaz tatili programına gidebilirler ya da diğer orta derece ekonomik duruma sahip olan aileler ise yirmi günlüğüne Anadolu’daki kendi köy veya memleketlerine giderler. İşte Ankara haziran ayı ve temmuz ayında da bunu yaptı. Bu olunca da gittikleri yerde hastalık kaptılar. Yani özetle Ankara'da yaşayan insanlar ya gittiği güney ya da kırsal tatilinde enfekte oldu. Sonuç olarak ise Ankara'ya geldiler ve birbirlerine bulaştırdılar. Ankara sıkı önlemlerle 3 veya 4 hafta sonra vaka sayısında azalmaya gider. Fakat, Marmara Bölgesi ve İstanbul, ekim ayından itibaren Ankara’dan daha da olumsuz bir yükselişle yoğunluk yaşayabilir" dedi.

Tarih: 04-09-2020

FACEBOOK YORUM
Yorum