anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Artan vakalarla petrol ve altın fiyatları düştü

Avrupa'da vaka sayılarının yeniden artmaya başlaması sonrası yükselen dolar endeksinin etkisiyle altın ve gümüş fiyatları düştü.

Artan vakalarla petrol ve altın fiyatları düştü

 

Avrupa'da vaka sayılarının artması sonrasında birçok ülkede uygulanmaya başlanan yeni kısıtlamaların talep üzerindeki baskıyı artıracağı endişesiyle petrol fiyaktları da geriledi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Genel Sekreteri Muhammed Barkindo, Perşembe günü yaptığı açıklamada, küresel petrol talebinin beklendiği hızda toparlanamadığını, oldukça "cansız" geliştiğini söyledi.

Enerji Bilgilendirme Fourum'un da konuşan Barkindo, petrol piyasaları dip düzeylere indiğine dikkat çekerek, "belirsizlik örtüsünün" yavaş yavaş ortadan kaybolduğunu vurguladı; buna karşılık, toparlanmanın uzun zaman alacağı konusunda bir yanılsamanın olmadığı konusunda uyardı.

OPEC'in, Uluslararası Enerji Ajansı'nın, küresel ekonomik toparlanma konusundaki öngörülerine de katılmadıklarını vurgulayan Barkindo, "Önümüzdeki yık küresel gayri safi yurtiçi hasılada (GSYH) güçlü bir toparlanmaya tanık olacağız. Önümüzdeki yıl aşının hazır olacağı konusunda hiç kuşkumuz yok" diye ekledi.

Küresel emtia piyasalarında;

- Brent petrol yüzde 3.13 düşüşle 42.08 dolar,

- Batı Teksas yüzde 3.38 düşüşle 40.03 dolar,

- altın yüzde 0.40 düşüşle 1,893.66 dolar,

- gümüş yüzde 1.48 düşüşle 23.89 dolar,

- bakır yüzde 0.43 artışla 6,714.50 dolar,

- platin yüzde 0.57 düşüşle 855.99 dolar,

- paladyum yüzde 0.35 düşüşle 2,344.65 dolar düzeyindeydi.

İç piyasada gram altın 488 liraya, çeyrek altın 794 liraya, Cumhuriyet altını da 3,158 liraya yükseldi.

Troy Kıymetli Madenler'in analizinde, piyasalarda ABD teşvik paketiyle ilgili görüşmeler izlenirken, diğer taraftan Corona vaka sayılarının artışına bağlı olarak ülkelerin aldıkları önlemlerin izlandiğine dikkat çekildi ve şöyle denildi:

"ABD seçimlerine kısa bir süre kalmışken ABD teşvik paketine dair tarafların anlaşacağına dair umut da azalmış durumda. 

"Altınsa böyle bir piyasa ortamında yeşilde kapatmayı başardığı bir seansı geride bıraktı.

"1,891 dolar/onsla seansa başlayan sarı maden, ABD açılışına kadar yukarı doğru ivmelenme arzusuyla hareket ederek 1,912 dolar/onsla günün en yüksek seviyesini kaydetti. 

"ABD’de uzlaşılamayan teşvik paketine dair henüz bir somut adım gelmemesi piyasaları baskı altına alırken, altın da bu baskıdan nasibini alarak satıcılı bir seyir içerisinde hareket etti. 

"Ancak, günün asıl gelişmesiyse, Fransa’nın artan virüs vakalarına önlem olarak belirli saatler arasında 6 hafta sürecek bir tecrit uygulayacağı duyuruldu. 

"Bu haber akışı sonrası güvenli liman arayışında olan yatırımcılar, altını tercih ederek yeşile taşıdı ve 1,901 dolar/onsla seans ve yüzde 0.5 kazançla gün tamamlandı. 

"Gümüş de altınla benzer şekilde günü yeşilde kapatarak 24 dolar/onsun üzerinde tutunma çabasını yerine getirmiş oldu. 24.12 dolar/ons seviyesinden güne başlayan beyaz maden, 24.26 dolar/onstan seansı tamamladı ve yüzde 0.5 kazancı hanesine yazdı. Altın gümüş rasyosunda 78 seviyesi takip edilirken, bu seviyenin yukarı doğru kırılmasıyla birlikte gümüşün aleyhine bir hareket izleyebiliriz.

"Platin ise günün kırmızıda kapatan tek kıymetli madeni olarak öne çıkarken, corona vaka sayılarındaki artış platin fiyatlarını baskı altına almaya devam ediyor. Dünkü seansa 868 dolar/ons seviyesinden başlayan kıymetli maden, 861 dolar/onstan seansı tamamlayarak önceki güne kıyasla yüzde 0.8 kaybı hanesine yazdı. 

"Paladyum, 2,313 dolar/onstan güne başlarken, 2,355 dolar/onstan seansı tamamladı ve yüzde 1.8 kazancı hanesine yazdı ve aynı zamanda günün en çok değer kazanan kıymetli madeni oldu.

"Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda dünkü altın işlemleri, dünya fiyatlarının altında 0.75-1.00 dolar/onsla gerçekleşti. Borsa İstanbul’da toplamda 1,740 kg altın, 457 kg gümüş işlemiyle seans tamamlandı."

Tarih: 15-10-2020

FACEBOOK YORUM
Yorum