anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

CHP'li Zeybek ''Başka firmalar TOKİ’nin ihalelerine girmiyor mu?''

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek;” TOKİ’nin arsa ve konut üretiminde kuruluş amacından uzaklaştırıldığı, İmar ve ihalelerle yandaşa rant sağlarken, vatandaşlarında mağduriyetlerine neden olmaktadır.

CHP'li Zeybek ''Başka firmalar TOKİ’nin ihalelerine girmiyor mu?''

Gelir paylaşımlı işlerde ve hak edişlerde; hesaplamalar yapılırken sürekli olarak Müteahhitlik firmaları lehine işlemlerin yapıldığı Sayıştay uzmanlarınca tespit ediliyor! Bu bir hata ise arada bir seferde ilgili firmaların aleyhine işlemlerin olması gerekmez mi? TOKİ’nin bütün ihale ve hesap işerinde yandaş müteahhitlik firmalarını kayırdığı denetimler sonucunda anlaşıldığı görülüyor.

  Zeybek; Neden hep aynı firmalar tercih ediliyor? Ankara Çankaya’da yer alan arsa karşılığı yapılan projeyi Kuzu Toplu Konut Şirketi yapıyor. Başka firmalar TOKİ’nin ihalelerine girmiyor mu? Soruları herkesin aklına geliyor. 537 milyon TL ödemesi gereken yere, 144,9 milyon TL ödeyerek sahip olduğu, Sayıştay denetimlerinde ortaya çıkarılmış bu durum ibretlik açısından önemlidir. İlgili firmanın yaptığı işten ödemesi gereken taksitleri aksatması nedeniyle cezai işlem uygulandığı fakat bu cezanın tamamını ödemediği anlaşılmıştır. Gelir paylaşımlı ve cezai işlemler sonucunda oluşan kamu alacağının tahsil edilip, edilmediğinin TOKİ yetkililerine soruyoruz. TOKİ, Memur ve dar gelirli vatandaşlardan alacaklarında yıllık enflasyon artışlarını dikkate alırken, arsa karşılığı gelir paylaşımlarında, neden? Enflasyon artışı yapılmıyor.

SURUMLULUK KİMİN?

   CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, TOKİ Başkanının sunuş bölümünde; yapmış oldukları konutlardaki yer tespitinden jeolojik yapısına kadar her işlemin hatasız yürütüldüğünü ifade ettiler. Samsun- Canik İlçesinde yapılan TOKİ konutlarını 2012 yılında sel bastı 11 yurttaşımız hayatını kaybetti, TOKİ’nin ihmali nedir? Sorumlular kimlerdir. 2015 yılında Kars İlimizde yapılan TOKİ konutları yağan yağmurla sel suları altıda kaldı. Samsun Vezirköprü İlçesinde 150 yataklı Devlet Hastanesi ve 20 Üniteli ağız ve diş sağlığı hastanesinin yer seçiminde gerekli hassasiyetin gösterilmediği, seçilen yerin zeminin bozuk olduğu tespitleri yapılmasına rağmen, uzun süreler ve birçok müteahhittin iş bırakması sonucunda ödemelerle müteahhitler korunmuş mudur? Devletin zararı ne kadar oldu. Fakat hastane inşaatını bizzat yerinde inceleyerek çevre düzenlemesi ile altyapı çalışmalarının tamamlanmadığını gözlemledim. Bu olaylarda sorumluluk kime aittir?

Hastane yeri seçiliyor, zemin sağlam değil, arsa seçiminde kimler korunmuş veya kimlere çıkar sağlanmıştır? Hastane yapımında müteahhitlerin iş bırakmaları ve işin uzaması sonucunda hastanenin maliyeti ne kadar artmıştır? Sonuç olarak Vezirköprü Devlet Hastanesinin ilk ihale bedeli ile bitiş arasındaki fark ve burada oluşan kamu zararının miktarı ne kadardır?

Zeybek; İstanbul Finans Merkezi inşaatının yapım süreçlerinde de benzer sıkıntıları görüyoruz. Kamu ihale Kanunu baypas edilerek ilansız, ihalesiz biçimde bir firmaya teslim ediliyor. Davet yöntemi ile çağrılan firma %5 indirim yapıyor bu yöntemle ihale bir firmaya teslim ediliyor. Burada açık ve şeffaf ihale yapılmış olsaydı kamunun yararı korunacak, eşit yarışma koşullarında buradaki iş daha uygun fiyata yaptırılacaktı. Görevini kusurlu yapan her kim var ise suçludur. Kamu yararını korumak hepimizin görevidir, çünkü yaptırdığınız iş kamunun malıdır ve herkesin hakkı vardır. TOKİ’nin taşeron firmalara gereksiz süre uzatımları ile avantaj sağlıyor mu?  Vatandaşlarımızın yaşamış olduğu mağduriyetleri gidermek için hangi önlemler alınmış ve uygulanmıştır.” Dedi.

Tarih: 17-06-2021

FACEBOOK YORUM
Yorum