anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

CHP’nin ‘Çözüm Köy Enstitüsü’ çalışmasının 20. durağı: Sivas Yıldızeli Pamukpınar Köy Enstitüsü

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla başlatılan 21 Köy Enstitüsü ziyaretlerinin yirmincisi Sivas Yıldızeli Pamukpınar Köy Enstitüsü’ne yapıldı.

CHP’nin ‘Çözüm Köy Enstitüsü’ çalışmasının 20. durağı: Sivas Yıldızeli Pamukpınar Köy Enstitüsü

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla başlatılan 21 köy enstitüsü ziyaretinin yirmincisi, CHP heyeti tarafından Sivas Yıldızeli Pamukpınar Köy Enstitüsü'ne yapıldı. Ziyaret, TBMM Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi ve Muğla Milletvekili Suat Özcan, Sivas İl Başkanı Yılmaz Coşkun, Yıldızeli İlçe Başkanı Veli Ayer, İYİ Parti Yıldızeli İlçe Başkanı Durmuş Altay, Saadet Partisi Yıldızeli İlçe Başkanı Ömer Alma, CHP İl ve İlçe Kadın ve Gençlik Kolları Başkanları, Eğitim Sen Sivas Şube Başkanı İbrahim Kılıç, Eğitim İş Sivas Şube Başkanı Zafer Göksu, sendika/dernek temsilcilerinden oluşan bir heyetle birlikte gerçekleştirildi.

CHP TBMM Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu Grup Sözcüsü ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, ziyarette şu açıklamalarda bulundu:

“Cumhuriyet’in değerlerine ellerinden geldiğince sahip çıkmışlar”

“Bugün Köy Enstitülerinin yirminci durağındayız. Yirminci durağımız Sivas Yıldızeli Pamukpınar Köy Enstitüsü. Yıldızeli Köy Enstitüsü’nün son durumun yerinde inceledik. Yıldızeli İlçe Milli Eğitim Müdürümüze, okul müdürümüze sonsuz teşekkür ediyorum. Çünkü onlar Cumhuriyet’in değerlerine ellerinden geldiğince sahip çıkmışlar; sahip çıkmaya da çalışıyorlar. Koruma Kurul kararı olan binaların onarılması gerek.  Bunu Milli Eğitim Bakanlığı, ilgili kurumlar tarafından yapılması gerek. Yapılmıyorsa bizim belediyelerimiz tarafından gerekli restorasyon işlemleri yapılarak Milli Eğitim Bakanlığına teslim edilecek. Çünkü burası Tokat’ın, Yozgat’ın, Kırşehir’in, Sivas’ın aydınlanma ışığı olmuş.

  • Pamukpınar Köy Enstitüsü 1941 yılında açıldı.
  •  Sivas-Tokat karayolu üzerinde Yıldızeli’nin 5 km kuzeyinde 700 dönümlük arazi üzerinde kuruldu. Köy Enstitüleri, tren istasyonunun olmadığı yerlerde karayollarının üzerine kurulmuştur.
  • Pamukpınar adı okulun kurulduğu yerdeki hoş içimli kaynak suyundan ya da yerleşkede yüzeyden akan kireçli pınar suyunun aktığı yerleri beyaza dönüştürdüğünden aldığı söylenir. 
  • İlk Müdürü Ethem Salmangil, daha sonra da sonra da Şinasi Tamer oldu.
  • Erzincan, Yozgat,  Kırşehir ve Tokat illerinden öğrenci aldı…
  • Pamukpınar Köy enstitüsü binaları da Köy Enstitüleri öğrencileri tarafından yapıldı. Sivas’taki ağır kış koşulları düşünülerek camları çift cam yapılmıştır.
  • Pamukpınar Köy Enstitüsünden 4 bin öğretmen mezun oldu.
  • 1941 yılında sinema salonu da yapılmış. Öğrenciler tiyatro yapmış, piyano çalmış… Yıldızeli halkı 5 km yürüyerek burada sinemaya gelmiş.

ÖĞRETMEN ÖRGÜTLENMESİNİN ÖNDERLERİNDEN ALİ BOZKURT PAMUKPINAR KÖY ENSTİTÜSÜ MEZUNU

Burası sadece bir okul değil, toplumun değiştiği dönüştüğü, hayvancılığın, tarımın yeniden inşa edildiği bir mekandır.

Aynı zamanda öğretmen örgütlenmesinin tohumları da burada atılmış. Neden bunu söylüyorum? Türkiye Öğretmenler Sendikası’nın (TÖS) ilk Genel Başkanı Fakir Baykurt’tur. Fakir Baykurt Isparta Gönen Köy Enstitüsü’nden mezundur. Daha sonraki Genel Başkanı kim? Ali Bozkurt… Ali Bozkurt nereden mezun? O da Pamukpınar Köy Enstitüsü’nden mezun.

Pamukpınar Köy Enstitüsü mezunu Ali Bozkurt, Türkiye öğretmen hareketinin önderlerindendir…

En büyük öğretmen örgütlenmeleri TÖS, TÖB-DER ve Eğit-Der’in kurucularındandır. 

TÖB-DER ve Eğit-Der‘in Genel Başkanıdır.

Ali Bozkurt,  öğretmen olan akrabası Hüseyin Erdoğan’ın yardımıyla 1947 yılında Sivas Yıldızeli Pamukpınar Köy Enstitüsü’ne kaydedilir. 1951 yılında mezun olur. O mezun olup memleketi Erzincan’a oradan da Ankara’ya atanır. Ancak Pamukpınar Köy Enstitüsü’nde onun önderliğinde kurulan “Öğrenci Birliği” mücadeleye devam eder.

Ali Bozkurt önce TÖS Ankara Şube Başkanlığı, daha sonra da TÖB-DER ve Eğit-Der Genel Başkanlığı yapar. Örgütlü mücadeleden hiç vazgeçmez. Öğretmen örgütlerinin siyasi partilerin güdümüne girmesine asla izin vermez.

1972 yılında Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde gördüğü işkenceden sonra ayağa kalkamaz hale gelir. 1977 yılında bir ameliyatla yeniden ayağa kalkar. 1 Mayıs 1981 yılında, çok sevdiği öğretmenlik mesleğinden emekli olur.

12 Eylül’de öğretmen örgütlenmesi de sekteye uğradı; TÖB-DER 1981 yılında kapatıldı. Öğretmenlerin sendika kurması yasaklandı. Ancak 1990 yılında benim de içinde olduğum 333 öğretmen ile birlikte Eğit-Der’i kurar.

Öğretmen örgütlenmesinin yolunu açan, en sağlam temellerini döşeyen benim de Genel Başkanım olan 29 Ağustos 2017 yılında da aramızdan ayrılan Ali Bozkurt’u ve buradan mezun olan, aramızda ayrılan tüm öğretmenlerimizi bir kez daha saygı, sevgi ve minnetle anıyoruz.  Yaşayanlara uzun ve sağlıklı ömürler diliyoruz.

1941 yılından, 1954 yılına kadar burada eğitim öğretim görenler; hem bir öğretmen, hem bir bahçıvan, hem bir müzisyen, hem bir tarihçi, hem bir romancı, hem bir tiyatrocu aynı zamanda da her biri bir örgütçü… Toplumun değişmesi ve dönüşmesi için bunları yapmışlar. Onlara sözümüz olsun, Cumhuriyet’i ve devrimlerini sonuna kadar yaşatacağız. Bu binaların öğrencilerimizin hizmetine açılabilmesi için katkılar sunmaya çalışacağız.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, okul müdürlüğü ve Yıldızeli İlçe Kaymakamlığı sinema ve yemek salonunu hala kullanıyorlar. Diğer mekanların da kullanılabilmesi için TBMM’de üzerimize düşen ne görev varsa biz bu görevleri yapacağız. İl Başkanımız, ilçe başkanlarımız ve sendikacılarımız önünde bir kez daha söz veriyoruz.  

Pamukpınar Köy Enstitüsü;

  • 1952 Yatılı Erkek Öğretmen Okulu
  • 1976 Öğretmen Lisesi
  • 1988 Bünyesinde güreş okulu açılmış
  • 1990 Anadolu Öğretmen Lisesi
  • 1997 Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO)
  • 2011 Anadolu Lisesi.”

Tarih: 18-06-2022

FACEBOOK YORUM
Yorum