anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Gre Fılla Höyüğü, Hasankeyf gibi taşınacak

Diyarbakır'daki Gre Fılla Höyüğü'nün sular altında kalmaması için çalışma başlatıldı. Bakanlıktan gelen iznin ardından höyüğün taşınacağı arazi ile ilgili yer arayışına başlandı.

Gre Fılla Höyüğü, Hasankeyf gibi taşınacak

 Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesi kırsal Ambar Mahallesi’nde bulunan, yaklaşık 11 bin yıllık Gre Fılla Höyüğü'nün Ambar Barajı’nın suları altında kalacağı açıklandı. Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemil Alp, Neolitik dönemin izlerini taşıyan Gre Fılla’nın korunması için Hasankeyf’te yapılan taşımaya benzer bir uygulama gerçekleştirileceğini duyurdu.

Gre Fılla’nın taşınması ile ilgili geçen hafta Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan onay geldiğini belirten Kültür ve Turizm İl Müdürü Alp, höyüğün taşınacağı yer ile ilgili arayış içinde olduklarını söyledi.

DHA'nın aktardığı habere göre, Kocaköy ilçesi kırsal Ambar Mahallesi Ambar Çay’ı bitişiğinde bulunan 11 bin yıllık Gre Fılla Höyüğü’nde 2018 yılında başlatılan kurtarma kazılarında binlerce eser ortaya çıkarıldı. 

Milattan önce 7 binli yıllara ait olduğu tespit edilen eserler Diyarbakır Müze Müdürlüğü’ne teslim edildi. 

Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemil Alp, yapılacak olan taşınmada höyüğün olduğu gibi korunacağını belirterek, “Taşınması için yaklaşık bir ay önce yazı yazdık. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından geçen hafta onay geldi. Taşınmasını yapacaklar. Sosyal medyada 'Neden taşınmıyor?' gibi yanlış bilgiler dolaşıyor. Biz Hazine’ye ait yer arıyoruz. Yapılacak olan görüşmelerin ardından höyük olduğu gibi teknik bir ekip tarafından taşınacak. Aynı orada gördüğümüz resmi, taşındığı yerde göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Tarih: 20-09-2022

FACEBOOK YORUM
Yorum