anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

İlk doğa koruma kütüphanesi İzmir'de açıldı

Türkiye’deki ilk doğa koruma konulu kütüphane olan Doğa Kütüphanesi, İzmir Seferihisar’da hizmet vermeye başladı.

İlk doğa koruma kütüphanesi İzmir'de açıldı

 

Doğa koruma ve doğa kültürü üzerine çalışmalar yapan araştırmacılar için kurulan Doğa Kütüphanesi’nin açılışı 14 Mart Cumartesi günü, araştırmacı ve doğa severin katılımıyla gerçekleştirildi.

Doğa Derneği’nin biyolojik çeşitliliği yaşatmak, doğanın haklarını savunmak ve doğanın kültürünü taşımak amacıyla yürüttüğü çalışmaların bir sonucu olarak Doğa Kütüphanesi kuruldu.

Doğa koruma alanında çalışmalar yapan araştırmacıların, bu alandaki bilgi kaynaklarına ulaşabilmeleri amacıyla kurulan Doğa Kütüphanesi, Seferihisar’daki Orhanlı köyünde bulunan Doğa Okulu’nun araştırma binası içerisinde yer alıyor.

2018 yılı içerisinde kurulmaya başlayan Doğa Kütüphanesi’nin içeriğini kuşlar, tehlikedeki türler, Önemli Doğa Alanları, Önemli Kuş Alanları ve Kadim Üretim Havzaları başta olmak üzere biyolojik çeşitliliğin korunması, doğa kültürü, doğa felsefesi, doğa okuryazarlığı, doğa sanatları gibi konular oluşturuyor.

İMECEYLE KURULDU

Türkiye ve dünyadaki bilgi kaynaklarını derleyerek araştırmacıların kullanımına sunan Doğa Kütüphanesi’nin ilk halkası, Doğa Derneği arşivi ile Tansu Gürpınar, Özcan Yüksek ve Güven Eken’in özel koleksiyonlarının dahil olmasıyla oluşturuldu. Doğa Kütüphanesi’nin kurulumu İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin destek ve katkılarıyla hayata geçti.

Doğa koruma ve doğa kültürü üzerine çalışmalar yürütenlerin kullanımına açık olan Doğa Kütüphanesi’nde, beş binin üzerinde kaynak ve yayın yer alıyor.

Kütüphanede bulunan tüm kaynaklar www.dogakutuphanesi.org web sitesi üzerinden aratılabilirken, kütüphane arşivinde bulunan nadir kaynaklara dijital olarak erişim sağlanabiliyor.

DOĞA TEMALI İLK KÜTÜPHANE

14 Mart Cumartesi günü gerçekleşen Doğa Kütüphanesi’nin açılışında konuşan Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Akın: “Doğa koruma alanında yapılan tüm çalışmalar, araştırmalar ve doğa kültürüyle üretilmiş bilgilerin erişilebilir olması, bu yüzden çok kıymetli. Doğa Kütüphanesi bu ihtiyacı karşılamak amacıyla, doğamızın korunması için üretilen bilginin çoğalmasını ve yaygınlaşmasını sağlamak için kuruldu. Dünyanın farklı yerlerinde doğa koruma alanında yapılmış bir çok çalışmaya ait literatür, Türkiye’deki ilk doğa koruma kütüphanesi olan Doğa Kütüphanesi aracılığıyla araştırmacılarla buluşacak. Umuyoruz ki Doğa Kütüphanesi, bu konuda emek veren herkes için faydalı olur ve doğamızın korunmasına katkıda bulunur” dedi.

Tarih: 16-03-2020

FACEBOOK YORUM
Yorum