anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Petrol fiyatları düştü, altın yatay

Küresel petrol üretiminde artışlar nedeniyle, petrol fiyatlarında dün başlayan düşüşler sürüyor. Güvenli liman alımlarıyla 1,930 doları aştıktan sonra bu düzeyin altına çekilen altın fiyatları da 1,920 - 1,930 dolar aralığında yatay hareket ediyor.

Petrol fiyatları düştü, altın yatay

 

ABD'de patrol üreticileri, Delta Kasırgası'nın zayıflamasının ardından yeniden üretime geçme çalışmalarını hızlandırırken, Norveç'te bir süredir süren grev nedeniyle faaliyetleri durdurulan petrol kuyularında üretimin yeniden başlaması, küresel petrol piyasalarında fiyatların aşağıya çekilmesini destekledi.

Bunların yanında, Libya'da aylardır kapalı duran en büyük petrol sahası Sharara'da üretimin yeniden başlatıldığının duyurulması da fiyatlardaki düşüşün nedenleri arasına katıldıb

Küresel emtia piyasalarında;

- Brent petrol yüzde 2.38 düşüşle 41.61 dolar,

- Batı Teksas yüzde 2.96 düşüşle 39.60 dolar,

- altın yüzde 0.38 düşüşle 1,922.41 dolar,

- gümüş yüzde 0.71 düşüşle 24.97 dolar,

- bakır yüzde 0.12 artışla 6,772.00 dolar,

- platin yüzde 1.09 düşüşle 882.51 dolar,

- paladyum yüzde 0.09 artışla 2,445.62 dolar düzeyindeydi.

İç piyasada gram altın 487 liraya, çeyrek altın 798 liraya, Cumhuriyet altını da 3,16 liraya geriledi.

Troy Kıymetli Madenler'in analizinde, piyasaların ABD teşvik paketine odaklandığına dikkat çekilerek, şöyle denildi:

"ABD seçimlerine doğru gidilirken, Trump yönetimi ve Cumhuriyetçiler arasında teşvik paketine dair gelen haberler doğrultusunda piyasalar yön bulmaya çalışıyor. 

"Altın ise teşvik adına atılacak olumlu bir adımdan pozitif yönde etkileneceğine dair beklentisini sürdürdüğü bir haftayı geride bıraktı. 

"Başkan Donald Trump’ın koronaya yakalanması ve teşvik paketine dair anlaşmazlıklar ile haftaya başlayan sarı maden, satıcılı seanslar neticesinde 1,872 dolar/onsla haftanın en düşük seviyesini kaydetti. 

"Ancak, Başkan’ın beklenenden önce hastaneden taburcu olması ve Biden’ın anketlerde önde götürmesi, piyasaların hızla toparlanmasına ön ayak oldu. 

"Başkan adayı Joe Biden’ın seçim yarışında farkı açmasının yanı sıra, demokratların hem Kongre’de hem de Senato’da aynı anda üstünlük kurabileceklerine dair piyasalarda beklenti oluşmaya başlamış durumda. 

"Bu beklentiyle piyasalar, Demokratların yönetime gelmesiyle daha fazla teşvik ve mali destek geleceğini satın almaya başladı. Bundan dolayı piyasa, seçim belirsizliğini geride bırakmış gibi davranarak pozitifliğini sürdürmüş oldu. 

"Diğer taraftan Başkan Donald Trump, teşvik paketine dair çelişkili tavırlar sergilemiş olsa da haftanın son gününde Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Temsilciler Meclisi Başkanı arasında 1.8 trilyon dolarlık bir teşvik paketi üzerinde görüşülebileceği duyuruldu. 

"Bu haber akışı sonrası altın, hızla yukarı doğru ivmelendi ve 1,930 dolar/onsla haftanın en yüksek seviyesinden kapanış yaparak yüzde 1.6 kazancı hanesine yazmış oldu. 

"Gümüş ise geçtiğimiz hafta geniş bir bant içerisinde hareket ettikten sonra yüzde 6 gibi güçlü bir kazançla haftayı tamamlayarak, diğer kıymetlilerden bir adım öne çıkmış oldu. 25.15 dolar/ons seviyesinden haftayı tamamlayan beyaz maden, yukarı doğru ivmelenme konusundaki duruşunda net bir şekilde göstermiş oldu. 

"Platin, haftayı yeşilde kapatmasına karşın, 900 dolar/ons direncinin üstünde kapanış yapmayı başaramadığı bir haftayı daha geride bıraktı. 892 dolar/onstan haftayı tamamlayan platin, önceki haftaya kıyasla yüzde 1.5 kazancı hanesine yazmış oldu.

"Paladyum, gümüşle birlikte haftanın en çok değer kazanan kıymetli madeni olarak öne çıkarken, 2480 dolar/onsla son altı ayın en düşük seviyesini kaydetti. Seansı 2,442 dolar/onstan tamamlayan paladyum, yüzde 5.7 kazancı hanesine yazdı. 

"Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda geçen hafta, alıcıların iştahlarının düştüğü bir seans geride kalırken, altın işlemleri dünya fiyatlarının altında 0.3-0.5 dolar/onsla gerçekleşti. Borsa İstanbul’da toplamda 17,152 kg altın, 11,233 kg gümüş işlemiyle seans tamamlandı."

Tarih: 13-10-2020

FACEBOOK YORUM
Yorum